Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Opleiding en ontwikkeling

Groeien in wat echt telt! Bij Alfa staat jouw ontwikkeling centraal. Want wanneer jij groeit, groeit Alfa met jou mee.

Jezelf ontwikkelen

Medewerkers van Alfa volgen met grote regelmaat opleidingen en training om zichzelf te blijven ontwikkelen en zo relevant te blijven voor zichzelf en voor de klant. In 2022 is er gemiddeld 52 uur aan werktijd per medewerker besteed aan het volgen van een opleiding of training. 

Alfa Leerdag

Zoals ieder jaar stond ook in 2022 de Alfa Leerdag gepland. Na twee jaar corona hadden we veel zin om iedereen weer persoonlijk te begroeten en met al onze medewerkers bij elkaar te zijn. Dat had een bijzonder moment moeten worden. Helaas werd de evenementenlocatie, een week voor onze leerdag, getroffen door een zeer grote brand. Dat heeft ertoe geleid dat de locatie werd gesloten. Op korte termijn was er geen passend alternatief beschikbaar, waardoor we de hele dag hebben moeten annuleren. Gelukkig heeft Alfa voldoende mogelijkheden om online te leren, waaronder abonnementen bij diverse vakinhoudelijke partijen en natuurlijk hebben we onze eigen Alfa Academie. Zodoende hadden medewerkers voldoende mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen en om onder anderen hun 16 Alfa-PE-punten te behalen.

Professioneel ontwikkeltraject

Als organisatie vinden we het enorm belangrijk dat onze medewerker de mogelijkheid en ruimte heeft om zich persoonlijk te ontwikkelen. Daarom hebben we ons eigen professioneel ontwikkeltraject, bestaande uit 3 verschillende fases, namelijk:

 Fase 1: opleiding persoonlijk leiderschap

De opleiding persoonlijk leiderschap is de eerste fase van het professioneel ontwikkeltraject en richt zich op alle young professionals onder de 30 jaar met minimaal een afgeronde bachelor diploma. Afgelopen jaar hebben we besloten dat alle nieuwe medewerkers -mits ze voldoen aan gestelde eisen- deelnemen aan deze opleiding. Gefaseerd starten er 90 medewerkers verdeeld over 6 groepen met deze post-HBO geaccrediteerde opleiding. De eerste groep is eind november gestart. Deelnemers formuleren voorafgaand concrete doelen en gaan met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag. 

 Daarnaast heeft de vorige groep deelnemers (leerjaar 2020/2022) haar diploma in ontvangst genomen. Zij zijn doorgestroomd naar de volgende fase. 

 Fase 2: reflectie en keuzeperiode

In deze fase denken deelnemers na over hun vervolgstappen in hun carrière en krijgen ze coaching van een externe trainer. Zo worden deelnemers gestimuleerd om actief na te denken over loopbaanpaden binnen Alfa. Daarnaast hebben deelnemers de ruimte om andere studies en cursussen op te pakken afgestemd op de behoefte. Deze vinden vaak extern plaats. 

 Fase 3: masterfase

Het doel van de Masterfase is om te bouwen aan een pool van bevlogen en ondernemende mensen met ambities en potentie op het vlak van leidinggevende, topspecialist of relatiemanager. Het gaat daarbij om de toekomstige cultuurdragers van Alfa. Afgelopen jaar is er weer een nieuwe groep van 27 medewerkers gestart op uitnodiging van de Raad van Bestuur. Tijdens dit 2-jarige traject staan vier uitgangspunten centraal, namelijk: reflecterend, toekomstgericht, verbindend en ondernemend. Aan de hand van deze uitgangspunten vinden er diverse workshops en meerdaagse trainingen plaats. Daarnaast houden deelnemers zich bezig met een tweetal strategische opdrachten; de eerste opdracht vindt op cluster niveau plaats, de tweede is in opdracht van de Raad van Bestuur. Deelnemers schrijven een adviesrapport en implementeren dit advies waar mogelijk.